26-Nov-2019

Hans Steketee

Nieuws van de Vrienden van het Orgel Alkmaar
Over het orgelmentoraat en het filmproject

Wat het maken van een boek met zich mee kan brengen. Naast dat het leuk en intensief werk is, zo?n publicatie, ontstaan ook weer nieuwe ideeën die de moeite waard blijken. Twee ideeën zijn inmiddels in een project vormgegeven en volop in ontwikkeling en uitvoering.

Project Filmportretten
Het eerste van een reeks filmportretten over minder bekende Alkmaarse orgels is klaar en staat op de website van de Vrienden van het Orgel. Het orgel van de Grote Kerk in Schermerhorn - net gereed van een grote herstelbeurt - is een prachtig voorbeeld van een onbekend juweel. Met drie korte filmpjes en verklarende tekst wordt dit instrument in beeld en geluid gepresenteerd. vriendenvanhetorgel.nl.

Het orgelmentoraat Alkmaar
Een van de net genoemde filmpjes van Schermerhorn gaat over het orgelmentoraat: De Orgelmentor. Bart Klijnsmit vertelt hierin enthousiast wat het mentor zijn in Schermerhorn voor hem betekent. En in het tijdschrift Het Orgel [Jaargang 115, nummer 6, november 2019, p10-13] schrijft Hans Steketee over wat in twee jaar voorbereiding is gebeurd. [LEES HIER] Het filmpje en het artikel vertellen bijna alles wat het orgelmentoraat wil bereiken.

Naast de officiële start op de Open Monumentendag dit jaar zijn de orgelmentoren zich aan het voorbereiden en nu al blijken ze een dankbaar aanspraakpunt voor de orgeleigenaren. Ook een ander onderdeel is echt een succes. Vijf orgelstudenten van het Amsterdams Conservatorium zijn enthousiast begonnen met het keuzevak orgelmentoraat. De foto?s gemaakt tijdens de stagedag bij Flentrop Orgelbouw in Zaandam spreken voor zich.