05-Sep-2019

Hans Steketee

FEESTELIJKE START VAN BIJZONDERE PROJECTEN DOOR DE VRIENDEN VAN HET ORGEL ALKMAAR

De Nationale Orgeldag op 14 september staat in Alkmaar in het teken van drie bijzondere projecten van de Stichting Vrienden van het Orgel: de start van het orgelmentoraat, de demonstratie van ons Doe-orgel en de presentatie van de eerste video-opname.

Het programma ziet er als volgt uit:
10:30 uur Feestelijke start van het orgelmentoraat in Alkmaar [Noordeinder Vermaning, Noordeinde 18]
Het orgelmentoraat is een middel om boeiende orgels meer te gaan gebruiken en in goede conditie te houden. Vrijwillige mentoren ontfermen zich over fraaie instrumenten in diverse kernen van de voormalige gemeenten Graft de Rijp en Schermer. Tegelijk is op het Amsterdams Conservatorium het master keuzevak orgelmentoraat geïntroduceerd, waarvoor zich inmiddels diverse studenten hebben aangemeld. Na ruim een jaar voorbereiding kan het orgelmentoraat in Alkmaar officieel beginnen. De feestelijke start is om 10:30 uur in de Noordeinder Vermaning. U krijgt informatie over de opzet van het mentoraat en over de belangwekkende rol die studenten van het Amsterdams Conservatorium gaan spelen. Uiteraard is er ook muziek, studenten laten de bijzondere klanken van het Strumphler-orgel horen met spannende muziek.

12:00 uur Demonstatie van het Doe-orgel [Grote Kerk, Alkmaar, Koorstraat 2 Alkmaar]
Nog geen kennis gemaakt met ons Doe-orgel? Kom dan naar de Grote kerk van Alkmaar. Daar demonstreren wij van 12:00 uur tot 15:00 uur dit instructieorgel voor jong én oud. En neem dan kinderen of kleinkinderen mee. Wij weten zeker dat die het enorm leuk zullen vinden mee te helpen bij het in elkaar zetten èn het bespelen van ons Doe-orgel.

15:30 uur Presentatie van de eerste orgel-videoproductie [Grote Kerk van Schermerhorn, Oosteinde 2]
Een nieuwe activiteit van de Vrienden is het vervaardigen van videoproducties van diverse Alkmaarse orgels die niet zo vaak te horen of te zien zijn. In de video?s worden naast muziek ook ervaringen met het orgel en bijzondere verhalen verwerkt. Als eerste zijn opnamen gemaakt van het orgel in Schermerhorn. Het resultaat hiervan presenteren we vanaf 15:30 uur in de Grote Kerk van Schermerhorn. Ook hier zorgen studenten van het Amsterdams Conservatorium voor de muziek.

Kijk op bij Vrienden van het Orgel