10-Aug-2020

Hans Steketee

Dorpskerk Grootschermer, dinsdag 11 augustus 2020, 19:15 uur

Op Youtube: https://youtu.be/M-4DW8LpySc

Conservatoria en muziekfestivals zijn al decennialang belangrijke aanjagers van het internationale muziekleven. De talentvolle Spaanse organist Victor Baena de la Torre is daar een mooi voorbeeld van. Vorig jaar winnaar van het Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar (Orgel Festival Holland) en dit jaar met de hoogste cijfers afgestudeerd aan het Amsterdams Conservatorium, zijn lange verblijf in Nederland gaf Victor de ruimte en tijd de Noord-Hollandse orgels te leren kennen. Hoe zou hij anders ooit in Grootschermer hebben moeten geraken?

Hier op het elegante Naber-orgel uit 1864 zorgt Victor voor een interessante kruisbestuiving van culturen. Door ?barokke? composities van Juan Cabaniles en Domenico Scarlatti uit zijn geboorteland op dit ?romantische? instrument met Duitse reminiscenties uit te voeren, voegt hij een onverwacht virtuoze dimensie toe aan het Noord-Hollandse muziekgebeuren. Samuel Naber zou zijn oren niet hebben geloofd.

Met dit online concert laat Victor Baena de la Torre horen dat muziek al eeuwen elke grens negeert.

Deze reeks onlineconcertjes is een initiatief van De Vrienden van het Orgel. Hiermee willen ze bijzondere orgels in Alkmaar in beeld brengen.