Zomeravond Concerten

Grote St-Laurenskerk

Woensdagen van 5 juli t/m 20 september. Aanvang 20:15 uur.

 

 

 

5 juli 2017 Openingsconcert

Pieter van Dijk (stadsorganist)

van Venetië naar Leipzig

Venetië was in de zestiende eeuw de navel van de wereld. De muzikanten familie Gabrieli was er werkzaam in de fameuze San Marco. Zij ontwikkelden de dubbelkorige muziek die de beroemde Duitse componist Heinrich Schütz naar Venetië lokte. Een aantal werken van de Venetiaan Claudio Merulo waren zelfs tot in Luik bekend. Merulo speelde een grote rol in de ontwikkeling van de klavier toccata. Op het Covelens-orgel hoort u werken van zowel Merulo als Gabrieli. Vanaf de achtiende eeuw werd de stad Leipzig een belangrijk Europees muziekcentrum. In 1723 werd JS Bach er cantor aan de Thomaskerk. Tijdens zijn Leipziger jaren componeerde en ordende Bach zijn eigen composities. Een aantal grote koraalbewerkingen corrigeerde en bundelde hij tot de zogenoemde 18 Leipziger Choräle. De meeste voorspelen ontstonden echter al in zijn jonge jaren toen hij werkzaam was aan het hof in Weimar. Tijdens dit concert klinken er 6 koraalbewerkingen en de 5de Triosonate. Het concert wordt besloten met Bachs Präludium in c-klein waarvan de opzet aan de Venetiaanse dubbelkorigheid doet denken.

 

12 juli 2017

Bas de Vroome (Delft)

De Fantasie

Bas de Vroome, organist van zowel de Oude als de Nieuwe kerk in Delft, zal in Alkmaar een programma spelen rond het thema -de Fantasie-. Vanouds was het fantaseren de belangrijkste bezigheid van organisten. Het wekt dan ook geen verbazing dat in composities het begrip Fantasia zowel in vorm als inhoud een grote rol speelt. Op het koororgel klinken hoogtepunten van de Orpheus van Amsterdam J.P. Sweelinck en zijn Amsterdamse collega Van Noordt. Op het grote orgel een onbekend werk van grootmeester Bach en nieuwere klanken uit de vorige eeuw van de componisten Micheelsen, Alain en Piet Kee. Laatstgenoemde, vele decennia organist van de Alkmaarse Grote kerk, putte zijn inspiratie en fantasie uit het koraal ‘Wachet auf’. Vorig jaar moest de Vroome zijn recital door omstandigheden helaas afzeggen. Dit fraaie programma belooft onder de vingers van deze Hollandse hoforganist een spannende aangelegenheid te worden.

 

19 juli 2017

Wolfgang Zerer (Hamburg)

Ut re mi fa sol la

Het Alkmaarse Van Covelens-orgel bezit een speciale stemming die de oude muziek een bijzondere uitdrukking verleent. De internationaal gelouterde concertorganist Wolfgang Zerer uit Hamburg koos de in de 17de eeuw veel gebruikte toonladder “ut re mi fa sol la”, ook wel hexachord genoemd, als thema. De werken van Froberger en Frescobaldi op deze toonreeks demonstreren hun meesterlijke variatiekunst. Zerer laat zowel hoogtepunten horen uit de Habsburgse hofcultuur als uit de in de 17de eeuw in Lübeck en Amsterdam ontstane stadscultuur. Met de muziek van Muffat en Couperin op het grote orgel wordt de Franse stijl gepresenteerd, die in de 18de eeuw langzaam maar zeker ook in Duitsland in de mode kwam. In Bach’s Präludium en fuga in C wordt het hexachord uitgebreid tot de ons bekende toonladder, een feestelijke en swingende afsluiting van deze muzikale reis door Europa.

 

26 juli 2017

Pieter van Dijk

Psalmen van Sweelinck tot Reubke

De Duitse componisten Mendelssohn en Brahms waren echte klassisisten die hechtten aan klassieke vormen zoals bijvoorbeeld de fuga. Wagner en Liszt behoorden tot de tegenpartij de zgn Neudeutsche Schule. Bij Liszt verzandt een fuga na de openingsexpositie al snel in virtuoos passagespel en akkoorden formaties. Liszt ontwikkelde het symfonische gedicht, een vorm geïnspireerd door een gedicht of een tekst waarbij alle onderdelen vloeiend in elkaar overgaan. In de Sonate van Reubke vormen teksten uit Psalm 94 de inspiratiebron voor de muzikale ideeën. Je zou dit werk van deze zeer jong gestorven componist kunnen opvatten als een orgelopera. Sweelinck gebruikt in Psalm 140 de Psalmmelodie om zijn grote variatiekunst te demonstreren. Dat romantische muziek ook meeslepend kan klinken op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel laat stadsorganist Pieter van Dijk tijdens dit concert horen.

 

2 augustus 2017

Willem van Twillert (Amersfoort)

Luther als inspirator voor koraalkunst

In dit Lutherjaar worden een tweetal programma’s ten gehore gebracht die geïnspireerd zijn op deze belangrijke Duitse kerkhervormer. Luther was natuurlijk in de eerste plaats theoloog maar verdiende ook zijn sporen als componist. Willem van Twillert laat voor de pauze een programma horen met koraalbewerkingen gebaseerd op bekende en geliefde melodieën van Luther. Na de pauze welluidende muziek uit de 20ste en 21ste eeuw die niet vaak in Alkmaar tot klinken komt. Van de Parijse orgelvirtuoos Marcel Dupré hoort u een tweetal werken. De Nederlandse componist Ad Wammes schrijft in een zeer toegankelijk idioom met veel aandacht voor melodie en ritme. Van Twillert is behalve begenadigd organist ook een verdienstelijk componist. Hij besluit zijn Alkmaarse recital met zijn eigen Sinfonietta waarin de melodie en de tekst van het Victimae pascali laudes de inspiratiebron vormen.

 

9 augustus 2017

Christiaan Ingelse (Gouda)

van Sweelinck tot Bach

De Goudse organist Christiaan Ingelse vertolkt in Alkmaar hoogtepunten uit de barokke orgelliteratuur. De Amsterdamse organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck verwierf een enorme reputatie als musicus en als muziekdocent. Hij trok een grote schare leerlingen uit Hamburg, Kopenhagen, Danzig en ook uit Nederland. Deze leerlingen gaven de kunst weer door aan hun discipelen. Hendrick Scheytman (Scheidemann) was zo’n getalenteerde Hamburgse leerling. Na terugkomst in Hamburg volgde hij zijn vader David op als organist van de Katharinenkerk. Zijn meesterleerling Jan Adam Reincken en diens beste vriend Dietrich Buxtehude beïnvloedden op hun beurt de jonge Johann Sebastian Bach. De klaaglijke Ricercar van Sweelinck, het poëtische Vater unser van Böhm, de flitsende grote e-moll van Bruhns en de Canonische Veränderungen over 'Vom Himmel hoch' van Bach staan op dit veelbelovende menu.

 

16 augustus 2017

Martin Rost (Stralsund)

Een Lutherse Orgelmis

De Marienkerk van Stralsund doet in veel opzichten denken aan de gelijknamige kerk in Lübeck, waar Franz Tunder en Dietrich Buxtehude organist waren. Martin Rost is de grote motor achter de reconstructie van het monumentale Stellwagen orgel in de Marienkirche te Stralsund. De klankwereld van dat instrument is uniek en werpt een geheel nieuw licht op het Noord-Duitse orgelrepertoire. Rost eert Luther met een programma opgebouwd als een Lutherse orgelmis met muziek uit Noord-Duitsland en Bach. Behalve de bekende grootmeesters als Scheidemann, Böhm, Buxtehude, Weckmann en J.S. Bach ook aandacht voor onbekendere componisten zoals Schmiedtlein, Zachow (de leraar van Händel), Johann Michael Bach, Mohrheim en Pachelbel. Een unieke gelegenheid dit repertoire te beluisteren in de originele liturgische context.

 

23 augustus KAPELKERK

Frank van Wijk

het orgel als orkest

De bekende uitspraak van componist/organist César Franck (“het orgel is mijn orkest”) gold al in de 18e eeuw, toen orkestwerken veelvuldig op orgels klonken. Ook J.S. Bach leverde daaraan een belangrijke bijdrage. Frank van Wijk opent zijn programma met een bewerking van diens feestelijke derde Orkestsuite (waaruit vooral de Air overbekend is). Naast orkestmuziek klinkt er als contrast ook een solowerk: de indrukwekkende Ciacona voor vioolsolo. Bewerkingen uit Bach’s Cantates ronden de eerste programmahelft af. Na de pauze klinkt een orgelbewerking van Mozart’s Symfonie no.25 in g-klein; een jeugdig meesterwerk met een voor Mozart zeldzaam heftig ‘Sturm und Drang’-karakter dat zich uitstekend laat verklanken op het schitterende Müller-orgel van de Kapelkerk.

 

30 augustus ST. LAURENTIUSKERK

Gerrie Meijers

Thema verrassing

In 2016 werd het Pels-orgel van de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord door Adema's Kerkorgelbouw gerestaureerd en herplaatst op het orgelbalkon. Alkmaar is hierdoor een orgel rijker, waarop romantisch en 20e en 21e eeuws orgelrepertoire verantwoord kan worden uitgevoerd. De virtuoze Haarlemse organiste Gerrie Meijers staat bekend om haar verrassende programmakeus. Dit zomeravondconcert wordt evenals het concert in de Kapelkerk georganiseerd door de Alkmaarse Stichting Vrienden van het Orgel

 

13 september 2017

Studenten conservatoria Amsterdam en Rotterdam

Andriessen/De Klerk concert

De Haarlemmer Hendrik Andriessen had een grote voorliefde voor Franse muziek. Als veelzijdig componist gaf hij in de vorige eeuw het Nederlandse muziekleven een geheel eigen kleur. In zijn geboortestad Haarlem was hij organist aan de St.Josephkerk met het fraaie Adema-orgel. Dit Frans getinte orgel inspireerde hem tot het schrijven van zijn vroege orgelwerken. In 1934 volgde de 16-jarige Albert de Klerk hem daar op als organist. De Klerk werd in 1956 stadsorganist van Haarlem en was jarenlang als docent verbonden aan het Amsterdamsch Conservatorium. Hij was een begenadigd improvisator en ook zeer actief als componist. Getalenteerde orgelstudenten van de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam zullen tijdens dit concert een klinkend overzicht geven van het orgelrepertoire dat deze twee grote Nederlandse musici hebben nagelaten.

 

Vrijdag 15 september 2017 Orgel Festival Holland Toegift

Lavinia Meijer (harp) & Pieter van Dijk

Bridges

Harpiste Lavinia Meijer verbindt oud en nieuw in dit bijzondere concert met organist Pieter van Dijk in de prachtige historische Grote Kerk in Alkmaar. Lavinia: 'Zowel de harp als het orgel zijn eeuwenoude instrumenten, maar hebben allebei ook een ontwikkeling naar onze tijd meegemaakt. Er zitten fantastische kleuren in het samenspel tussen beide instrumenten en ik kijk er naar uit deze met Pieter aan het publiek te laten horen! Er zal een brug van oude muziek tot aan die van Einaudi en Glass worden gemaakt waarbij er ook ruimte is voor improvisatie.'

Voor kaarten en info: KLIK HIER

 

20 september 2017

Pieter van Dijk & Frank van Wijk

Verzoekprogramma

Een terugkerend evenement op orgelgebied. Tijdens de zomerconcerten in de Grote Kerk kan het publiek een verzoek indienen voor een te spelen orgelwerk. Altijd weer een verrassing voor zowel de uitvoerders als de toehoorders! Frank van Wijk en stadsorganist Pieter van Dijk componeren uit de vele verzoeken een aantrekkelijk en afwisselend programma.

 

 

Regionaal Orgelnieuws

De orgelpromotor voor Noord-Holland
 • Orgel en Gregoriaans
  Het gregoriaans is muziek van de Romeinse Liturgie en in de achtste eeuw ontstaan. Het is waarschijnlijk ontstaan door samenvoeging...
 • Ingebruikname Doe-orgel Alkmaar
  Vandaag werd het ‘Doe-orgel’ van de Vrienden van het Orgel officieel gepresenteerd. In Orgelzaal Booy was een afvaardiging aanwezig van...
 • Laurenskerk in Kolhorn
  Een maritimdorp in de kop van Noord-Holland, ooit lag het aan de Zuiderzee. Met de inpoldering halverwege de negentiende eeuw...
 • Hoornse Orgels in vogelvlucht
  In Hoornse Orgels in vogelvlucht waren wij met deel 1 al in de Hoornse Koepelkerk geweest. Deel 2 brengt ons...
Deze website gebruikt cookies om het gebruik ervan voor u te optimaliseren.
Lees meer over hoe cookies op deze website worden ingezet en hoe deze door u in- of uitgeschakeld kunnen worden: cookie beleid
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het gebruik van deze cookies.
Akkoord